Yankee Candle

Illatgyertyák

Bár közhelynek tűnik, számunkra valóban olyan, mintha repülne az idő, és csak úgy szaladnak egymás után a hetek. Nem is olyan régen még a karácsonyi illatokat vettük sorra, mostanra pedig már nincs messze az új kollekciók egyikének érkezése.   Név szerint  betűrendben a következő három illat: az Aloe Water, a Clean Cotton és a Soft Blanket részletes jellemzését olvashatjátok ebben a hónapban el.

Elsőként tehát essék szó az Aloe Water szépséges zöld viaszba szánt illatáról, amely a rajta látható aloénak köszönhetően már külsejében is nyugalmat sugároz. Ez a jótékony hatásairól ismert, pozsgás növény ugyanis könnyű tarthatóságának köszönhetően dísznövényként is nagy kedvenc világszerte, és a letisztult formavilágú otthonok méltó dísze. Illata önmagában nagyon visszafogott, friss és zöld jellegű, és a kozmetikai ipar számos készítménye is tartalmazza. Ezek minden esetben rendkívül tiszta és friss illatot kapnak, ügyelve, hogy a többi illatösszetevő is az aloe letisztultságát és gyógyhatását tükrözze. Ezt a hatást adja vissza rendkívül élethű módon az Aloe Water is, nem is csoda tehát, hogy vásárlóinknak is sokszor valamilyen finom arckrémet vagy hidratálót juttat az eszükbe. A fejjegyben ugyanis uborka, narancs és dinnye található meg, ezért a használata kezdeti szakaszában ezek terjednek szét a szobában, hogy visszafogottan, mégis egyértelműen érezhetőek legyenek az ott tartózkodók számára. A szívjegyben aztán a liliom és a jázmin mellett már maga az aloe is megjelenik, innentől tehát a virágoknak és magának az aloénak köszönhetően tisztaságot és némi púderességet is magában rejt. Az alapjegyben aztán ibolyalevél és málna bújik meg, tovább fokozva az élményt és az illat összetett jellegét, és ugyanitt található meg az az örök megbízható alkotórész, amelytől minden illat még selymesebb és lágyabb lesz: azAloe Water is a pézsmának köszönhetően válik igazán megnyugtatóvá és kellemessé. Tarts® mini viaszként is jó szolgálatot tesz, ugyanakkor ez esetben a viasz és a címkén látható aloe színe közötti összhangnak köszönhetően az üveggyertyák akár lakberendezési tárgyként is megállják a helyüket, és természetesen a zöld szín megnyugtató hatásai is fontos szempontot jelenthetnek. Véleményünk szerint kiváló kiegészítő lehet jógázás vagy meditálás mellé, vagy ha egy dolgos nap után az olvasólámpa fénye mellett átadjuk magunkat egy jó könyv világának, de természetesen akkor is jó választás, ha letisztult hangulatban szeretnénk fogadni a vendégeket egy jó tea mellett.

Az e heti második illatunk, a Clean Cotton már címkéjében is szó szerint a tisztaságot idézi, hiszen a képen a gyönyörű zöld füvű tájon látható fehér kerítés mellett ruhák száradnak a szabad levegőn. Hasonlít az előbb említett Aloe Waterre abból a szempontból, hogy finoman lopakodva járja át a lakás levegőjét, és nem válik tolakodóvá, mégis egyértelmű a jelenléte. Az illat jellegében pedig talán nem meglepő módon a frissen mosott ruhák illatára hasonlít, amely valószínűleg a legtöbb embernek kedvence – ezt tükrözi legalábbis, hogy világszerte az egyik legnagyobb számban eladott Yankee Candle illat ez. A letisztultsága ugyanakkor számos illatjegynek köszönhető, amelyek a mosószer és az öblítő illata mellett a tiszta levegő aromáit is magukban hordozzák, ezáltal további mélységet adva a kompozíciónak, így a Clean Cottona napsütéses kertben kiteregetett ruhákat idézheti fel a használójában. Már a fejjegyben fellelhető ez a hangulat, hiszen zöld levelek és bergamott illatával keveredik benne a természet eső utáni, ózonos illata. Ezt követően a fejjegyben rejlő gyöngyvirág és rózsa illata válik érezhetővé, további frissességet és tisztaságot kölcsönözve az összhatásnak. Az alapjegy pedig olyan alkotóelemeket rajt magában, amelyek még inkább egy tavaszi reggel vagy eső utáni nyári nap kertjébe kalauzolnak el minket. Kezdetnek ott a vetiver, amely az esőáztatta erdő illatát idézi fel, majd emellé társul a cédrus, sokak kedvenc fás illata, hogy végül további fás jegyekkel és az örök bársonyos kedvenc, a pézsma illatával egészüljön ki. Kiváló választás tehát akár télre is, ha szeretnénk egy kicsit felidézni a napsütéses tájakat, vagy ha vendégeket várva megnyugtató tisztaságillattal szeretnénk megtölteni a lakást. A siker garantált, a csodás fehér viasz és a már említett címkekép pedig mutatós kiegészítővé is varázsolja, ha az üveggyertya kivitelt választjuk belőle.

A ma utolsóként tárgyalt illat, a Soft Blanket bizony nagy kedvenc csapatunk körében és a magyarországi vásárlóknál egyaránt: az egyik legkeresettebb illat kis hazánkban, és bár sok hasonlóságot mutat az előbb leírt Clean Cottonnal, kissé több melegséget és meghittséget sugároz annál. Érdekes módon a vásárlói visszajelzések is „otthonos” illatként írják le a legtöbb esetben, és bennünk is egy meghitt otthoni estét idéz fel. A tisztaságillatért felelős alkotóelemek mellett ugyanis bársonyos-lágy, melegséget sugárzó jegyek is fellelhetők benne, mindjárt írjuk is, hogy mik ezek. Kezdetben tehát ott a fejjegy, benne bergamott, citrus és szeder illatával. Frissesség és gyümölcsösség sejlik fel tehát elsőként, majd ezt követi a szívjegyben lévő vanília, púderes rózsaillat és dohányvirág. Az utóbbitól nem kell megijedni, hiszen a cigaretták készítésére használt dohánytól eltérő növény virágáról van szó, amely könnyed virágillatként írható le, így légiességet csempész az összhatásba. Az alapjegyben aztán a melegséget sugárzó kakaó mellett két olyan illatjegy is jelen van, amelyek tovább lágyítják az összhatást: az örök kedvenc pézsma mellett az ámbra is megtalálható itt, ezáltal meghitté téve az összhatást. Valóban kiérezhető belőle is a tiszta ruhák illata, de a lágyabb illatjegyeknek köszönhetően valahogy olyan hangulatot áraszt, mint ami a frissen mosott ágynemű között járja át az ember lelkét. Az otthon illata ez, a nyugalom szigetéé, ahol mindig békére talál az ember egy dolgos nap után.